Lang leve Baudet

In ‘Van de redactie’ levert hoofdredacteur Joop Lahaise namens de redactie van MUG Magazine commentaar op gebeurtenissen en ontwikkelingen. In het april-nummer gaat het hoofdredactioneel over Thierry Baudet, voorman van politieke partij Forum voor Democratie.

4
1112
©George Maas/Fotonova
©George Maas/Fotonova

Forum, de beweging van volksmenner Thierry Baudet, heeft de PS-verkiezingen gewonnen en wordt vrijwel zeker de grootste partij in de Eerste Kamer. Sommigen noemen Baudet een fascist, op z’n vriendelijkst een eng mannetje dat andere enge mannetjes lokt. Vrouwen schijnen minder gecharmeerd te zijn van de dandy Baudet, ondanks zijn wulpse naaktfoto in de boulevardpers afgelopen zomer. Niet zo gek, Thierry laat zich als een echte corpsbal liefst laatdunkend over vrouwen uit.

Amsterdam loopt ook niet warm voor hem. Hier eindigde FvD als zesde, na de PvdD, VVD, PvdA, D66 (in oplopende volgorde) en vér na GroenLinks. De partij van wethouder Groot Wassink behaalde in Amsterdam een monsterzege met 23,8 procent van de stemmen. Maar al denken we graag dat we de Republiek Amsterdam zijn, we zijn ook de hoofdstad van FvD-stemmend Nederland, thuisbasis bovendien van Baudet. Zijn opstand der kleine luiden begon in een kantoortje aan de Keizersgracht. Is hij echt zo eng? FvD is voor belastingverlaging en tegen toeslagen. FvD wil best een sociaal vangnet(je) maar ‘werk moet lonen’, met minder overheid, minder sociale huur, meer deeleconomie (Uber, AirBnB) en zonder milieugezeur. En Baudet kijkt jaloers naar Engeland, waar de Brexit nu al een daverend succes is.

Dat maakt hem nog geen fascist; eerder een ordinaire kleinburgerlijke rechtspopulist van wie de gewone man/vrouw weinig goeds heeft te verwachten. Wat Baudet toch griezelig maakt, naast gelonk met extreem-rechts, de oproep aan scholieren om NSB’er te worden en zijn nazistische romantiek (boreale wereld) is zijn hekel aan immigranten, journalisten, leraren, kunstenaars en wetenschappers. En dat voor een afgestudeerde muziekliefhebber van Indische en Franse komaf. Daar bestaat een term voor: oikofobie, hekel aan wat eigen is. Laten we hopen dat de uil van Minerva geen Dämmerung aankondigt. Ondertussen moet één ding duidelijk zijn: de demonstrante die opriep om Baudet neer te schieten, is zeker zo gestoord. Alhoewel, zij bood tenminste haar excuses aan.

Joop Lahaise, hoofdredacteur MUG Magazine

advertentie Regenboog Groep

4 REACTIES

 1. Met dit stukje ga je veel te ver Joop. Je mag Baudet aanvallen met valide argumenten, maar wat je hier doet is puur op de man spelen en demoniseren. Het ergste is nog wel dat je eindigt met: “Alhoewel, zij bood tenminste WEL haar excuses aan” Ja, zij bood haar excuses aan, omdat ze daarmee weg kon komen, of ze het meende is nog maar de vraag. En waarvoor zou Baudet dan zijn excuses aan moeten bieden volgens jou?
  Als we dit even verder doortrekken dan zou Volkert van der Graaf dus ook een “beschaafder” mens zijn geweest dan Pim Fortuijn als hij achteraf spijt had betuigt van de moord? Pim heeft tenslotte ook nooit zijn excuses aangeboden voor het boos maken van Volkert en zijn sympathisanten.
  Een dikke onvoldoende Joop, linkse mafklapper die je der bent. Volledig gesubsidieerd een blaadje uitgeven waarin je schaamteloos en met foute redeneringen probeert je doelgroep op te hitsen tegen iemand met andere opvattingen dan jij. Hoezo linkse indoctrinatie… hè Joop?
  Je zou eigenlijk je excuses moeten aanbieden, maar ik vrees dat je dit pas zult doen om je hachje te redden als je voor een rechter zou staan vanwege je ophitsende column.

  • Geachte heer Koopmans,

   Reacties met termen als ‘linkse mafklapper’ plaatst MUG normaliter niet. Voor u maak ik een uitzondering omdat uw reactie illustratief is voor hoe sommigen pas echt op de man spelen in hun haat jegens alles en iedereen met een afwijkende mening. En omdat ik de dialoog nooit uit de weg ga, zal ik ook op uw argumenten ingaan.
   In mijn redactioneel – een commentaar namens de redactie – hekel ik door Baudet gedane uitlatingen, die voor velen een extreem-rechtse connotatie hebben. Op de vraag ‘is hij (Baudet) echt zo eng’ antwoord ik met enkele standpunten van FvD, met de conclusie dat die weinig goeds in petto hebben voor de gewone man/vrouw. En ik schrijf letterlijk: ‘Dat maakt hem nog geen fascist…‘
   Als kritiek op een politicus, die nota bene zelf de provocatie allerminst schuwt, wordt geframed als ‘demoniseren’ belanden we echter wel in een sfeer waarin de ene partij zich van alles meent te kunnen permitteren en de tegenpartij monddood wordt gemaakt. U schuwt daarbij niet mij verkeerd te citeren en conclusies in de mond te leggen die ik nooit heb gemaakt. Het woordje ‘wel’, waar u de rest van uw betoog op baseert, heb ik niet gebruikt. Baudet hoeft van mij uiteraard geen excuses aan te bieden, ik zou niet weten waarvoor. En dan voor alle duidelijkheid, ik veroordeel de actie van de demonstrante ten zeerste. Dat ik eindig met ‘alhoewel, zij bood tenminste haar excuses aan’ doet daar niets aan af. Het ‘alhoewel’ slaat op ‘gestoord’. Blijkbaar was zij niet zo gestoord als ik in mijn commentaar suggereer en zag zij zelf de idiotie van haar leuze in. Dat u aan haar intenties twijfelt, is uw goed recht maar niet op feiten gebaseerd. Overigens vind ik de vergelijking met moordenaar Volkert van der Graaf onkies. Over ophitsen gesproken.
   MUG is overigens niet volledig gesubsidieerd.

   Joop Lahaise, hoofdredacteur

 2. Beste Joop,

  Of het veel uitmaakt dat je het woordje “wel” niet hebt gebruikt, durf ik te betwijfelen. In beide gevallen staat er namelijk precies hetzelfde en wekt het de indruk dat volgens jou excuses van de kant van Baudet ook op zijn plaats zouden zijn geweest.
  Het spijt me dat ik het zo zie, maar ik vrees dat velen met mij het precies zo zullen lezen.
  De vergelijking met Volkert lijkt me ook niet geheel onkies, we mogen tenslotte aannemen dat de uitspraak van de dame in kwestie wel degelijk refereerde naar de moord op Pim Fortuijn.
  Mag ik je er verder nog aan herinneren dat je in het vorige nummer van MUG nagelaten hebt te vermelden dat FvD meedeed met de verkiezingen? In een reactie hierop, verdedigde je je met het argument dat FvD geen gegevens beschikbaar gesteld zou hebben, maar dat hadden meerdere partijen nagelaten die wel genoemd werden. Lijst 13 en de naam FvD ontbraken volledig in het overzicht. Dit kan geen toeval zijn beste Joop, je afkeer van Baudet en FvD zijn ook nu weer overduidelijk voor iedereen die je stukje leest. Hoe dan ook, neutraal kom je zeker niet over en ik denk dat dit voor een hoofdredacteur niet de gewenste opstelling is.

  mvg, Hans

  • Op één punt moet ik u (helaas) gelijk geven. In ons overzicht van politieke partijen die aan de PS-verkiezingen in Noord-Holland deelnamen, ontbrak FvD. Zonder de illusie te hebben dat ik u kan overtuigen, verzeker ik u dat van opzet geen sprake was. De PVV staat er bijvoorbeeld wel bij, terwijl MUG ook die partij ziet als uiterst, zo niet extreem-rechts met weinig oog voor de belangen van onze doelgroep. Van de PVV is ook nog een kort portret opgenomen. Dit alles neemt niet weg dat FvD genoemd had moeten worden.
   FvD werd overigens wel geportretteerd in onze verkiezingsartikel voor gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Daarin werd ook Annabel Nanninga (gemeenteraadslid) als kandidaat genoemd, met haar standpunt dat sociale woningbouw in Amsterdam wat haar betreft ongewenst was.
   MUG Magazine is politiek ongebonden. Wel erken ik dat partijen die opkomen voor de belangen van onze doelgroep in MUG op meer aandacht mogen rekenen. Als u de moeite zou nemen om MUG Magazine goed te volgen, ontdekt u dat vrijwel alle partijen aan bod komen, van de SP tot D66. Ook kleinere partijen als ChristenUnie en Partij van de Ouderen krijgen volop aandacht als zij op onze aandachtsgebieden iets te melden hebben. MUG volgt, binnen de beperking van een nu eenmaal zeer kleine kernredactie, alle politieke partijen. Daarbij focussen op terreinen die direct onze doelgroep raken: armoedebeleid, schuldhulp, socoaal-economisch, volkshuisvesting, zorg etc.
   Voor partijen die de journalistiek openlijk aanvallen – zoals Denk en ook FvD en de PVV – zijn wij wel extra op onze hoede. Dat lijkt mij niet onlogisch. Ook valt op dat genoemde drie partijen voor ons in het algemeen onbereikbaar zijn als wij hun woordvoerders op commentaar willen vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here