Tekst Arnoud van Soest | Beeld Erik Veld

Bij de Werkbrigade werken mensen tegen minimumloon. Ze werken in het groen of worden ingezet als gastheer/gastvrouw bij metrostations. GroenLinks-wethouder
Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken vindt het jammer dat je maar twee jaar bij de Werkbrigade kunt werken. Hij zei dit op een debatavond van FNV Amsterdam. “Ik wil kijken of de gemeente werkbrigadiers een reguliere baan kan geven. Of dat je langer bij de Werkbrigade kunt werken als je maar twee of drie jaar voor je pensioen zit.”

De Werkbrigade telt nu 500 werknemers en kost de gemeente Amsterdam 8 miljoen euro per jaar, oftewel €16.000 per werknemer. “Als we onbeperkt geld hadden, zouden we véél meer kunnen doen.”

Groot Wassink ging ook in op de kritiek dat de gemeente te veel flexwerkers heeft. Van de 14.000 ambtenaren werken er 4.000 via een uitzendbureau. “Er zijn mensen die 10 tot 20 jaar via een uitzendbureau voor de gemeente hebben gewerkt en dan een rotschop krijgen”, vatte een vakbondslid de kritiek samen. “Die uitzendbureaus worden daar stinkend rijk van.”

De wethouder kondigde aan dat de gemeente gaat onderzoeken of mensen die méér dan twee jaar met een flexcontract bij de gemeente werken een vast contract kunnen krijgen.

De vakbondsman wilde ook weten of het stadsbestuur écht gaat kijken of een zesurige werkdag mogelijk is, zoals ze in het coalitieakkoord heeft aangekondigd. Met arbeidstijdverkorting kun je immers ook nieuwe banen scheppen. Groot Wassink bevestigde dat hij daar een proef mee wil doen. “Het is bewezen dat mensen van een zesurige werkdag gelukkiger worden. Ze zijn minder ziek en het gaat niet ten koste van de productiviteit.”

Oost-Europeanen
Vanuit de zaal werd de suggestie gedaan of de gemeente niet zelf mensen kan opleiden voor de Zuidas. Dit kantorengebied schreeuwt om werkkrachten en haalt ze nu vaak uit Oost-Europa. Groot Wassink gaf toe dat er op de Amsterdamse arbeidsmarkt een mismatch is tussen werk en aanbod, maar dat trek je niet recht door zelf mensen op te gaan leiden. “Je kunt niet in drie maanden mensen opleiden voor sectoren waar nu een tekort in is. Was het maar zo simpel.”

Overigens zei de wethouder dat hij geen moeite heeft met Oost-Europeanen. “Ze zijn welkom. Die mensen zijn op zoek naar een beter leven en dat is geen misdaad.”

Ook werd de suggestie gedaan om mensen, die zich nu wezenloos solliciteren maar vanwege hun leeftijd niet meer aan de bak komen, vrijwilligerswerk te laten doen. Ziekenhuizen en zorgcentra kunnen vrijwilligers goed gebruiken. Als gemeente zou je vrijwilligers een extra vergoeding kunnen geven.

Wethouder Groot Wassink wijst erop dat vrijwilligers al een vergoeding kunnen krijgen, van maximaal €1.700,- per jaar. “Ik ben er niet op tegen dat de gemeente daar een bedrag bovenop doet, maar dan krijg ik wel héél veel geouwehoer met de rijksoverheid, want alles wat maar riekt naar inkomenspolitiek werkt voor Den Haag als een rode lap op een stier.”

Basisinkomen
Ook het basisinkomen kwam ter sprake. Daar is Groot Wassink ‘enorm’ voor. Hij heeft zelfs geprobeerd het bij zijn partij, GroenLinks, in het verkiezings­programma te krijgen, maar dat is hem niet gelukt. De wethouder vindt overigens wel dat een basisinkomen alleen maar kans van slagen heeft als het in heel ­Europa wordt ingevoerd, omdat de Nederlandse economie nauw is verweven met de andere landen van Europa. Ook vindt Groot Wassink dat een basisinkomen op een zodanig niveau moet zijn dat je er van rond kunt komen. “Je moet ervan kunnen wonen en eten, ook al hoeft dat niet elke dag biefstuk te zijn.” De wethouder waarschuwt wel dat een basisinkomen geen argument mag zijn om het sociaal stelsel uit te kleden. “Ik denk dus niet aan een basisinkomen van pakweg €500,- in de maand, want daar is, zeker als je alle toeslagen en regelingen weghaalt, uiteindelijk niemand mee geholpen.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in