Vijf mondkapjes per uur maken: uitermate gezellig

AMSTERDAM Amsterdams Weefsel maakt mondkapjes voor minima.

0
685

Naaiclub Amsterdams Weefsel in Nieuw-West maakt al een paar maanden mondkapjes. Winkeliers delen die vervolgens uit aan klanten die het niet breed hebben.

De mondkapjesgroep, die ondergebracht is bij de Stichting Kringwijs, een stichting die bewonersinitiatieven ondersteunt, komt elke maandagavond bij elkaar in gebouw New Metropolis in Slotermeer. “Het idee om mondkapjes te maken is ontstaan in de tijd dat mondkapjes verplicht werden op een aantal drukke plekken, waaronder Plein 40-45,” vertelt Kringwijsmedewerker Harro Labrujere. “Mondkapjes kunnen helpen, maar ze kosten wel geld. Zo kwamen we op het idee om mondkapjes voor minima te maken.”

Eind oktober waren de eerste 250 mondkapjes klaar, die winkeliers aan de Bos en Lommerweg, de Burgemeester de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan konden uitdelen. Kringwijs doet namelijk  ook een project met kleine ondernemers, omdat zij ook een sociale functie in de buurt hebben. Labrujere : “De winkeliers vonden het fijn dat ze met die mondkapjes een aardig gebaar naar hun klanten konden maken.” Daarnaast gingen er nog zestig mondkapjes naar de voedselbank aan de Burgemeester de Vlugtlaan.

Rubia Oehlers is één van de acht dames die elke maandagavond aan de mondkapjes werkt. “We gebruiken daarvoor gebruikt katoen, bijvoorbeeld van oude lakens. Gemiddeld maken we vier à vijf kapjes per uur, maar één van de dames is er zo bedreven in dat ze wel tien kapjes in één uur haalt. We verdelen de taken: ik knip de onderdelen voor en de anderen stikken ze in elkaar.”

De naaiclub bestaat al vanaf 2011 en heeft zich natuurlijk niet al die tijd met mondkapjes beziggehouden. Oehlers: “Een van de dames is bijvoorbeeld heel goed in het maken van ondergoed, dus zij kan je daarbij helpen. Zo leren we van elkaar en helpen we elkaar. Inmiddels zijn we een vriendengroep geworden. We werken bijna allemaal in de zorg, dus als iemand een probleem in de werksituatie heeft, geven we elkaar tips.”

De club heeft langs verschillende plekken in Nieuw-West gezworven, om uiteindelijk in juni neer te strijken in New Metropolis in de Rendorpstraat 1. New Metropolis is opgezet door Pakhuis de Zwijger. De groep komt elke maandagavond bij elkaar. “Het is uitermate gezellig. En met die mondkapjes kunnen we mensen zo veilig mogelijk de buitenwereld in sturen; dat doet je goed. Oh ja, en voor de mondkapjes worden verspreid worden ze eerst nog even gestoomd.”

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen komen ze in november even niet bijeen. “Maar we werken thuis gewoon door, dus begin december hopen we weer wat nieuwe mondkapjes te kunnen verspreiden.”

Wie meer wil weten over de activiteiten van Amsterdams Weefsel, of katoenen overhemden en katoenen lappen stof wil doneren, kan een mail sturen naar info@kringwijs.nl.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in