De VVD wil dat ouders die hun kinderen niet laten vaccineren financieel worden gestraft, melden onder meer de Volkskrant en NOS-Journaal. VVD-Kamerlid Hayke Veldman stelt voor vaccinatieweigeraars te korten op hun kindgebonden toeslagen.

De kans dat Veldman een kamermeerderheid voor zijn plannetje krijgt, lijkt niet groot. Ook partijen als de PvdA, GroenLinks en SP willen maatregelen om ouders te stimuleren hun kinderen te laten vaccineren maar gaan niet zo ver als de VVD. Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid liet in het NOS-Journaal weten niets te voelen voor het idee van de VVD omdat daarmee alleen armere ouders worden gestraft, die de kindgebonden toeslagen niet kunnen missen.

Geloof en bijgeloof

Een toenemend aantal ouders weigert hun kinderen te laten inenten tegen besmettelijke ziektes als difterie en kinkhoest. Het bekendst is de DKTPD-prik. Kinderen kunnen verder de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) en HPV (baarmoederhalskanker) krijgen, en vaccinaties tegen pneumokken en meningokokbacterie. De redenen van ouders om hun kinderen bewust bloot te stellen aan vermijdbare risico’s op besmettelijke ziektes lopen uiteen van geloof en bijgeloof tot wantrouwen.

De farmaceutische industrie heeft zichzelf een slechte reputatie bezorgd in een stroom aan berichten over immorele prijsopdrijving en het pushen van medicijnen met ernstige bijwerkingen of verslavingseffecten. Dat de vaccinaties tegen besmettelijke ziektes daar niets mee van doen hebben, gaat aan een groep al te kritische of paranoïde ouders voorbij. Gebrek aan historisch besef speelt ook mee: niemand kan zich nog voorstellen dat kindersterfte 100 jaar geleden ook in Nederland de gewoonste zaak van de wereld was.

Zelfs sommige hoogopgeleide ouders, die beter zouden moeten weten, lijken zich steeds minder aan te trekken van het wetenschappelijke feit dat kinderen zonder vaccinatie veel grotere risico’s op levenslange ellende lopen dan met vaccinatie. Daarbij helpt niet dat op internet heel wat nepnieuws van kwakzalvers en complotdenkers rondwaart, zoals ‘mijn kind is autistisch geworden door een prik’. De weerzin tegen vaccins lijkt in de trend te passen van selectief gezond leven.

Vaccinatiegraad onder kritische grens

Ondertussen is de vaccinatiegraad in Nederland tot onder de kritische grens van 95% gezakt. Nog maar 92% van de ouders laat hun kinderen vaccineren. Voor HPV ligt dat aantal nog veel lager. Een lage vaccinatiegraad betekent extra risico voor andere kinderen in peuterspeelzalen, crèches en op scholen. Bij een vaccinatiegraad van tenminste 95% kan een virus als de mazelen – in potentie dodelijk voor kleine kinderen – zich niet verspreiden.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman kijkt naar Australië waar vergaande maatregelen zijn genomen tegen onverantwoordelijk anti-vaccinatiegedrag van ouders, inclusief boetes. Of dat soort maatregelen effectief is, valt te bezien, waarschuwt vaccinatiedeskundige Roel Coutinho, tot voor kort baas van het Centrum Infectieziektebestrijding bij RIVM. Coutinho maant het kabinet bovendien tot terughoudendheid bij het voorschrijven van vaccinaties. Een teveel aan verplichte prikken ondermijnt het draagvlak. Coutinho’s kritische houding is actueel nu een aantal fractie in de Kamer pleit voor nog een prik, tegen meningokokken B. De Gezondheidsraad plaatst daar vooralsnog vraagtekens bij.

Laat kinderopvang oningeënte kinderen weigeren

Staatssecretaris Blokhuis ziet voorlopig meer in betere voorlichting dan in dwangmaatregelen. Daarbij speelt mogelijk mee dat zijn partij, de ChristenUnie, ook veel aanhang heeft in de biblebelt en onder diep religieuze immigranten. Andere partijen, zoals regeringspartij D66, lijken bereid verder te gaan. D66-Kamerlid Rens Raemakers diende vorig jaar een wetsvoorstel in om kinderopvangcentra in staat te stellen niet gevaccineerde kinderen te weigeren.

Raemakers: ‘We zien al een aantal jaar een dalende vaccinatiegraad in Nederland. Dat is vooral riskant voor baby’s, omdat die pas met 14 maanden tegen een zeer besmettelijke ziekte als de mazelen kunnen worden gevaccineerd. Helaas zijn sommige mensen vergeten hoe ernstig de gevolgen van besmettelijke ziektes kunnen zijn.’ Raemakers wil dat ouders kunnen kiezen voor kinderdagverblijven waarvan ze zeker weten dat kinderen gevaccineerd zijn.

Het voorstel om niet-gevaccineerde kinderen in kinderopvangcentra te kunnen weigeren lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen van PvdA, SP, GroenLinks en regeringspartijen VVD en CDA. Het wachten is nu op advies van de Raad van State. Raemakers verwacht dit nog voor de zomer, waarna het echte debat kan plaatsvinden.


advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here