Klimaatmars op 10 maart in Amsterdam ©Sodis Vita
Klimaatmars op 10 maart in Amsterdam ©Sodis Vita

De koerswijziging belooft goed nieuws voor de lagere inkomens. Bij hen hakt de hogere energierekening er immers relatief het zwaarst in. Minima moeten nog wel tot 2020 geduld hebben; eerder gaat de aangekondigde verlaging van de energiebelasting niet in. Ook het op de weg houden van een fossiel autootje – op benzine of diesel – wordt wellicht toch niet zo duur als eerst voorgespiegeld. De wegenbelasting stijgt minder snel, belooft het kabinet.

Wie wel meer gaan betalen om de klimaatdoelen te bereiken zijn de grootverbruikers. De energierekening voor energie slurpende bedrijven gaat met ruim 30% omhoog en er komt een extra C02-heffing. Ook boeren gaan het merken. Maar, zo belooft het kabinet, zij zullen worden gecompenseerd.

Helemaal uit de wind zijn de minima zeker niet. De reële verwachting is dat bedrijven de extra kosten toch weer op de consument afwentelen, in de vorm van duurdere producten. Genoegen nemen met minder winst druist tegen ‘het systeem’ in en wordt door aandeelhouders en grootverdienende bestuurders/directies niet gepikt. PvdA-leider Lodewijk Asscher waarschuwt al via Twitter: ‘Er komt alsnog een CO2-heffing voor de grote vervuilende bedrijven. Iets waar wij al maanden voor pleiten. Nu moet de opbrengst van die heffing ook naar de gewone gezinnen, en niet via een omweg volledig terug naar de grote bedrijven.’

De ommezwaai van Rutte-III volgt op doorberekeningen door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving van het Klimaatakkoord, dat in december werd gesloten. Volgens het CPB zouden vooral de lagere- en middeninkomens, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigde er flink op achteruitgaan. Dat effect werd begin dit jaar al zichtbaar toen veel huishoudens een fors hogere energierekening op hun deurmat vonden. Ook stelden de rekenmeesters dat het Klimaatakkoord onvoldoende was om de klimaatdoelen voor 2030 te halen: de helft minder CO2-uitstoot.

Organisaties als Milieudefensie, Greenpeace, Natuur en Milieu en ook vakbond FNV reageren positief. GroenLinks-leider Jesse Klaver toonde zich zelfs ‘dolgelukkig’ en verklaarde: ‘De premier leest zo ongeveer de plannen van GroenLinks voor.’ Dat laatste lijkt een zeker zo belangrijke reden om er juist nu mee naar buiten te treden dan de waarschuwingen van het CPB. Er zijn nog amper twee weken te gaan voor de Provinciale Staten-verkiezingen, die ook de Eerste Kamer van kleur kunnen laten verschieten. Prognoses voorspellen verlies voor de zittende regeringscoalitie (VVD, D66, CDA, ChristenUnie). Rutte-III zal dan voor klimaatmaatregelen steun moeten zoeken bij de linkse partijen, waarvan GroenLinks het beste in de peilingen staat.

Van Forum voor Democratie, dat ook goed scoort in de peilingen, moet het kabinet het straks in de Eerste Kamer niet hebben. FvD-aanvoerder Thierry Baudet ‘gelooft’ niet zo in klimaatverandering, wat wetenschappers ook roepen.

Het kabinet maakt het nieuwe pakket milieumaatregelen in april bekend.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here