Energiearmoede door slechte isolatie van huurwoningen

AMSTERDAM In Zuidoost, Noord en Nieuw-West zijn de relatieve energielasten het hoogst en is het vaakst sprake van energiearmoede.

0
1079

De energiekosten van slecht geïsoleerde huurwoningen gaan omhoog. Deze ‘energiearmoede’ treft vooral de laagste inkomens.

Van alle huishoudens in energiearmoede hebben negen op de tien (90%) een inkomen onder de huurtoeslag-grens. Dat blijkt uit een onderzoek van OIS in opdracht van het college. In de stadsdelen Zuidoost, Noord en Nieuw-West zijn de relatieve energielasten het hoogst en is het vaakst sprake van energiearmoede. Dit komt door een combinatie van relatief hoge energielasten en lage inkomens in deze stadsdelen. Zeven op de tien huishoudens met een laag inkomen woont in een woning verhuurd door een woningcorporatie. Afgelopen woensdag werd het rapport besproken in de raadscommissie WIO.

Isoleren

De beste manier om de energiekosten te verlagen is door woningen goed te isoleren, aldus de meeste partijen in de raad. Maar daar gaat de gemeente niet over, dat is een zaak van de huiseigenaren, zoals woningcorporatie Ymere, met veel sociale huurwoningen in Noord. Ongeveer 100.000 huizen in Amsterdam moeten worden voorzien van dubbel glas om beter geïsoleerd te zijn. Dat is een zeer kostbare en tijdrovende operatie. Om het nog ingewikkelder te maken: met de plannen om energie op te wekken met zonne-energie en windmolens wordt energie duurder en ook het isoleren van woningen kost geld. Wie gaat dit betalen en hoe worden de minima daarbij ontzien? Een duivels dilemma. Dat vraagt om politieke keuzes en daar ging het in de vergadering van de commissie WIO dan ook over. Raadslid Kreuger (JA21) liet niet na daar op te wijzen, maar hij kreeg geen duidelijk antwoord van de andere partijen.

‘Geen poot om op te staan’

Alle partijen vonden wel dat het zo snel mogelijk isoleren van woningen de beste manier is om energiearmoede te bestrijden. Raadslid Boomsma (CDA) noemde dat zelfs een ‘no brainer’. Raadslid Van den Heuvel (CU) was het daar mee eens, maar zag wel in dat het isoleren van woningen een taak is van de corporaties. “De gemeente heeft geen poot om op te staan.” Wethouder Moorman (PvdA) vond energiearmoede ‘een complexe zaak’. “Het gaat om veel geld en het kost veel tijd om het op te lossen.“ Nog voor de zomer 2021 komt het college met een plan van aanpak voor deze gecompliceerde kwestie.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in