Door corona minder mensen in de daklozenopvang

AMSTERDAM – Het virus maakt geen onderscheid tussen arm en rijk... of toch wel? Bij de vaste dak- en thuislozenopvang zijn minder opvangplekken, want veiligheid staat nu voorop. Maar er wordt over extra opvang nagedacht, zoals in leegstaande hotelkamers. Maar dat kost wel wat. Tekst Joop Lahaise

1
472

Hou tenminste 1,5 meter afstand van elkaar! Ga er maar aanstaan in een slaapzaal vol dicht bijeen geplaatste stapelbedden. Dakloze René van Vloten noemde de winteropvang in Het Parool een tikkende tijdbom. Hij heeft zijn boeltje gepakt en schuilt in een tentje aan de rand van de stad. Toch doet De Regenboog Groep er alles aan om besmetting te voorkomen, juist in de nachtopvang.

Het is niet alleen de krappe behuizing. Van Vloten wijst erop dat mensen van over de hele wereld in de opvang zitten. Die nemen het volgens hem niet al te nauw met de richtlijnen van het RIVM, als ze die al kennen. Ook zijn er mensen die niet al te helder van geest zijn en domweg niet snappen of accepteren dat er sprake is van een levensbedreigende situatie.

Van Vloten in Het Parool: ‘Toen er een hoestende man rondliep met koorts, heb ik mijn boeltje gepakt en ben vertrokken. Ik ben een overlever. Ik ben al 22 jaar dakloos. Ik ben nu 62 en wil graag nog ouder worden.’ Overigens ziet hij zich nog steeds gedwongen om zo nu en dan opvang De Kloof op de Kloveniersburgwal binnen te stappen, om zijn ‘powerbank en telefoon op te laden’, meldt hij op zijn Twitteraccount. Aan de opvang ligt het niet. Van Vloten twittert: ‘Groot respect voor de medewerkers en vrijwilligers in de div. daklozen inloop, een aantal komt, begrijpelijk, niet maar de meeste wel. Vanochtend tosti’s en gesuikerde appel driehoek flappen, mijn favo’s! Heb een fijne veilige en smetteloze dag.’

Locatiehoofd van De Kloof en Makom in de Pijp Kathleen Denkers herkent Van Vlotens verhaal maar verzekert: “Wij blijven mensen opvangen die dat nodig hebben, ook overdag. Met minder stoelen dan anders, dat wel. Dat is om te zorgen dat mensen niet dichter dan 1,5 meter op elkaar zitten.” Normaal vangt De Kloof tachtig mensen per dag op, nu twintig. 

Denkers: “En het is natuurlijk handen wassen en stoelen uit elkaar. We onderscheiden daklozen en thuislozen. Wie een dak heeft, moet thuis blijven. Ze kunnen wel bij ons terecht voor een voedselpakket. De buren van deze mensen, die vaak erg alleen zijn, vragen we om in deze moeilijke tijd een beetje extra op te letten. Zorg voor je buren, ook als je ze misschien een beetje vreemd vindt.”

Per inloophuis zijn er zo’n 35 vrijwilligers actief. Oudere en kwetsbare vrijwilligers kunnen beter even niet komen, voor hun eigen veiligheid. 

Denkers: “We kunnen dus nog steeds alle hulp gebruiken én wc-papier. Dat laatste is echt een ding. Wij gebruiken daar veel van. Toen ik laatst wat pakken uit de supermarkt haalde, kreeg ik daar nare opmerkingen over. Mensen weten natuurlijk niet waarom ik zoveel toiletpapier moet meenemen, maar hebben wel hun oordeel klaar.” 

De gemeente laat weten met de opvang bezig te zijn maar nog geen 24-uurs opvang te regelen. Dat vergroot namelijk het risico op besmetting. Wethouder Rutger Groot Wassink volgt het GGD-advies dat het beter is als mensen zich individueel in de buitenlucht bewegen dan in één ruimte.

Oud-wethouder Pieter Hilhorst riep via Twitter op: ‘Waarom kunnen we de daklozen niet opvangen in al die hotelkamers die nu leeg staan?’ Dat vindt ook Dennis Lahey, directeur van druggebruikersbelangenvereniging MDHG: “Er hebben zich al enkele hotels gemeld. Maar die willen waarschijnlijk wel een vergoeding.” Op het moment van schrijven is niet bekend of de gemeente bereid is hieraan mee te werken. Daarbij is de opvang van deze groep een hele verantwoordelijkheid.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here