Meer ellende door keukengesprekken

0
292

Het is nu ook wetenschappelijk aangetoond: keukentafelgesprekken, waarin wordt gepeild in hoeverre zorgbehoevenden hun eigen netwerk kunnen aanspreken, leiden tot nog meer ellende, zo stellen onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit voor Humanistiek.

Cruciaal onderdeel van de decentralisatie van de zorg in 2015 was dat burgers zelfredzamer moesten worden. Volgens de onderzoekers is dat een schadelijk uitgangspunt. Kwetsbare mensen hebben juist vaak geen hulpvaardig netwerk. De nadruk op zelfredzaamheid vergroot ook de ongelijkheid tussen arm en rijk. Wie geld heeft, koopt zelf zijn hulp wel in en hoeft geen sneu beroep te doen op familie of buren. wie geen geld heeft, is zoals altijd de pineut.

Meer over dit onderwerp: Op donderdag 13 september presenteerden onderzoekers van het SCP, onderzoekers van De Beloften van Nabijheid (een onderzoeksproject van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek) en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken gezamenlijk de uitkomsten van twee meerjarige onderzoeksprojecten naar de gevolgen van de decentralisaties van langdurige zorg, jeugdzorg en arbeidsmatige dagbesteding.

Lees ook: Thuishulp betalen maar geen hulp

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here