• 2019: alles wordt duurder, ook de tram
  • Zilveren Kruis geeft minima weer korting
  • Aantal lage inkomens en langdurig armen stijgt
  • Tegemoetkoming voor studenten met kinderen
  • Uitsluiten schoolreisje moet niet kunnen
  • Amsterdam wil eerlijker manier van schuld innen
  • Daklozen beter geholpen
  • Kabinet wil gang naar rechter beperken

2019: alles wordt duurder, ook de tram

Het lage BTW-tarief stijgt per 1 januari van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat voedingsmiddelen, water, genees- en hulpmiddelen en boeken en kranten duurder worden. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer. In het openbaar vervoer betaal je een basistarief, plus een prijs per kilometer. Dat basistarief gaat van €0,90 naar €0,96 bij vol tarief en van €0,59 naar €0,63 bij reductietarief. Wie van een OV-chipkaart gebruik maakt moet vanaf volgend jaar voor elke verreden kilometer in de regio Amsterdam €0,162 per kilometer betalen. In combinatie met de stijging van het basistarief zorgt dat voor een stijging van de gemiddelde ritprijs met 5,6%.

Zilveren Kruis geeft minima weer korting

Het Amsterdamse stadsbestuur gaat voor de collectieve zorgverzekering voor minima in 2019 weer in zee met Zilveren Kruis. Die geeft mensen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum 3,5 procent korting op de basisverzekering. De gemeente trekt hier tien miljoen euro voor uit omdat ze het belangrijk vindt dat minima goed verzekerd zijn. Het pakket omvat een gratis aanvullende verzekering. Wie wil, kan met korting voor een uitgebreider pakket kiezen. Het stadsbestuur vindt het jammer dat maar één zorgverzekeraar heeft ingeschreven op de aanbesteding, maar is blij dat Zilveren Kruis €780.000,- extra investeert in de aanvullende verzekeringen, zodat de premies omlaag kunnen. Ook werkt de zorgverzekeraar mee aan preventieprojecten gericht op minima. Bovendien draagt de zorgverzekeraar €150.000,- per jaar bij aan het Vroeg Eropaf-project om huurschulden te voorkomen.

Aantal lage inkomens en langdurig armen stijgt

In Nederland moesten vorig jaar 559.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Dat zijn er 27.000 meer dan in 2016. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet een toename van het aantal mensen dat langer dan vier jaar van weinig geld moet rondkomen. Het gaat bijvoorbeeld om Nederlanders die in de crisis hun baan verloren. Dat zijn doorgaans 50-plussers. Ouderen met aow hebben juist de minste kans op armoede. Wie als alleenstaande minder dan €1.040,- per maand aan inkomsten heeft of een paar met twee kinderen met minder dan €1.960,- per maand loopt risico om in armoede te belanden.

Tegemoetkoming voor studenten met kinderen

Amsterdam verlaagt per 1 januari 2019 de eigen bijdrage voor de kosten van kinderopvang van 5 naar 4 procent. Op initiatief van de SP krijgen ook studenten met kinderen een tegemoetkoming. Ouders die hun kind naar de kinderopvang brengen, betalen hiervoor een wettelijke eigen bijdrage. Die kan oplopen tot honderden euro’s per maand. Ouders met een kleine beurs kunnen hiervoor een tegemoetkoming krijgen, maar studenten met kinderen waren hier tot nu toe van uitgezonderd.

Uitsluiten schoolreisje moet niet kunnen

Volgens SP-raadslid Nicole Temmink zijn er in Amsterdam nog steeds scholen die kinderen van het schoolreisje uitsluiten als de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage niet is betaald. Dit ondanks het feit dat minima de Stadspas kunnen gebruiken om hun ouderbijdrage te betalen. Uit de reactie van PvdA-wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) blijkt dat het iets ingewikkelder ligt omdat het schoolreisje niet uit de schoolbijdrage wordt betaald. Toch vindt ze het onacceptabel dat scholen kinderen niet mee laten gaan. Moorman: “Het is traumatisch als jij als enig kind achterblijft.” Elke directeur die dat tòch doet, mag bij haar langskomen. De SP wil weten of onwillige scholen op de subsidie van de gemeente gekort kunnen worden. Moorman gaat dat uitzoeken.

Amsterdam wil eerlijker manier van schuld innen

Wethouder Marjolein Moorman wil dat Amsterdam zich aansluit bij de Schuldeisers­coalitie. Daarin maken bedrijven en organisaties afspraken om op een betere en vooral eerlijkere manier om te gaan met schulden. Ze maakte haar voornemen bekend tijdens de schuldenconferentie Het kan echt makkelijker van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Stichting van Schulden naar Kansen op 8 november. Moorman vertelde op de HvA openhartig hoe zij zelf heeft ervaren wat schulden met iemand doet. Ook haar ouders kregen ermee te maken, en na hun overlijden de kinderen. Amsterdam heef relatief veel inwoners met problematische schulden: zo’n 38.000 huishoudens. Het is juist vaak de overheid die de problemen alleen maar verergert. De gemeente, Belastingdienst, corporaties en ziektekostenverzekeraar, zijn vaak de belangrijkste schuldeisers. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen beaamde tijdens de conferentie: “De overheid is de grootste veroorzaker van schulden. Mensen maken fouten bij het invullen van onbegrijpelijke formulieren en krijgen dan een boete.” De overheid behoort voor mensen met schulden spelregels in acht te nemen, meent de ombudsman: praten, behoorlijk invorderen en daarbij rekening houden met de beslagvrije voet. Van Zutphen benadrukt dat verreweg de meeste schuldenaren te goeder trouw zijn.

Daklozen beter geholpen

Daklozen die voor een uitkering aankloppen bij de gemeente worden beter geholpen, zegt GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken. Uit onderzoek van de Amsterdamse GGD blijkt dat 640 daklozen in de winter van 2016-2017 geen bijstandsuitkering hadden. “Die cijfers zijn achterhaald omdat er mensen zijn meegerekend die al een aanvraag hebben lopen”, zegt Groot Wassink. De gemeente slaagt er in om meer daklozen te bereiken. De aanvraag voor bijstand is verkort.

Kabinet wil gang naar rechter beperken

VVD-minister Sander Dekker vindt dat minima te snel naar de rechter stappen bij conflicten met de overheid. Daarom wil hij fors snijden in de rechtsbijstand. Mensen moeten zelf hun problemen oplossen, zo mogelijk samen met maatschappelijk werkers, bemiddelaars of juristen. Dekker stelt dat rechtszaken vaak geen oplossing bieden. Ondertussen neemt het aantal rechtszaken op basis van rechtsbijstand flink toe. Een commissie oordeelde vorig jaar dat het stelsel van rechtsbijstand goed functioneert maar dat advocaten in de rechtsbijstand worden onderbetaald. In plaats van de rechtsbijstandvergoedingen te verruimen, beperkt Dekker de mogelijkheid voor minima om een advocaat in te schakelen. Wel krijgen advocaten iets meer, mits ze resultaat boeken, aldus Dekkers voorstel. Zie ook het betoog van Mr. Ivo Rigter.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here