Coronacrisis: even geen boetes en studieschuld opeisen

0
563

De coronacrisis kan mensen in de financiële problemen brengen, dat geldt zeker voor wie al schulden had. Ter compensatie beloven het CJIB en DUO mensen te ontzien zolang de crisis voortduurt. Dat betekent even geen boetes betalen of studieschuld inlossen.

Studieschulden worden even niet gevorderd. Zolang de corona-crisis voortduurt – in ieder geval tot 28 april – geeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geen opdrachten aan het Centraal Justitieel Incassobureau  (CJIB) tot invordering. Wie zijn studieschuld niet kan betalen, hoeft op dit moment geen deurwaarder te vrezen. Voor wie geen moeite heeft met terugbetalen, verandert er uiteraard niets.

Het CJIB bevestigt: ‘Het CJIB heeft gerechtsdeurwaarders gevraagd rekening te houden met veranderingen in de (financiële) situatie van iemand als gevolg van de corona-crisis. Hen is gevraagd zoveel mogelijk de vorderingen op minnelijke wijze te innen zodat beslag kan worden voorkomen.’ Met andere woorden: wie door de crisis financieel in de problemen is gekomen, kan op begrip rekenen.

Ook boetes mogen soms even wachten

Het gaat niet alleen om studieschuld maar ook om één of meerdere (verkeers)boetes van in totaal €75,- of hoger, administratiekosten niet meegerekend. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Zo mag er niet al een dwangmiddel zijn ingezet, zoals gevangenisstraf of het inleveren van rijbewijs, auto of motor. Mensen die door de crisis hun betalingsverplichtingen niet kunnen nakomen, kunnen met het CJIB contact opnemen.

Het CJIB belooft het ‘huidige innings- en incassobeleid ruimhartig en met coulance’ toe te passen. Dus als iemand door de corona-crisis een boete niet kan betalen, verleent het bureau zoveel mogelijk uitstel van betaling of spreekt het bureau een regeling met een langere looptijd af. Ook kan het termijnbedrag worden verlaagd of een betaalpauze worden ingelast.

Daarnaast is op 1 april al de noodstopprocedure in werking getreden. Mensen die hun boetes wel willen betalen maar dat door schulden niet kunnen, hebben meer ademruimte gekregen. De ‘noodstop’ geldt voor vier maanden. Deze termijn kan met acht maanden worden verlengd, als de schuldenaar zich bij de gemeente meldt voor schuldhulpverlening.

Armoedecoalitie

De noodstopprocedure is ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), Divosa, de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Tilburg en Deventer.

De nieuwste versoepeling door DUO en CJIB is op verzoek van de Landelijke Armoedecoalitie ingevoerd. Dat is een netwerk van landelijke organisatie die zich inzetten tegen armoede en schulden. De coalitie riep beleidsmakers al op 17 maart op om extra maatregelen te treffen om kwetsbare groepen te beschermen tegen grote financiële gevolgen van de corona-crisis.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here