Aanleg Amsterdamse Bos
Werkverschaffing: aanleg van het Amsterdamse Bos in de jaren '30 Beeld Stadsarchief Amsterdam

Met de PS-verkiezingen voor de deur pleit CDA-leider Sybrand Buma een basisbaan van ongeveer 20 uur in de week voor bijstandsontvangers. Zij ontvangen dan 85% van het minimumloon. Buma denkt vooral aan werkzaamheden als gemeentelijk groenonderhoud en banen in de zorg en het onderwijs.

Het gaat om werk waar minder opleiding voor nodig is, zo licht De CDA-voorman toe in een interview met het AD. Volgens Buma is er door de economische groei en de vergrijzing veel behoefte aan werknemers, die nu werkloos als bijstandsontvanger in de kaartenbakken van de gemeenten zitten. In het AD stelt hij zijn plan tegenover de suggestie van D66 dat Nederland meer arbeidsmigranten moet aantrekken om aan de vraag te voldoen.

Kritiek, ook uit liberale hoek

Kritiek is er al direct, onder meer van de Amsterdamse Bijstandsbond. Die wijst erop dat nogal wat bijstandsgerechtigden feitelijk arbeidsongeschikt zijn. Ook vindt de bond het onacceptabel dat het CDA mensen onder het minimumloon wil laten werken.

Buma belooft een inkomen van 85% onder het minimumloon voor een baan van 20 uur, wat een inkomen moet opleveren dat 15% hoger ligt dan de bijstand. Voor een alleenstaande zou dat neerkomen op €1.092,- netto per maand, exclusief vakantietoeslag. Een parttimer die zonder bijstand 20 uur tegen minimumloon werkt, haalt dat niet. Anderzijds gaan werknemers bij gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen al snel na hun aanstelling meer dan het minimumloon verdienen, terwijl een loonsverhoging er voor iemand die meerjarig in de ‘Buma-regeling’ werkt er waarschijnlijk niet in zal zitten.

Volgens het AD is coalitiepartner VVD ‘voorzichtig positief’ over het plan van Sybrand Buma. D66 houdt een slag om de arm. D66-Kamerlid Rens Raemakers ziet wel wat in maatregelen om de stap naar betaald werk te verkleinen maar waarschuwt voor ‘hele sectoren met banen met een salaris onder het minimumloon’. Ook vindt Raemakers dat je mensen niet kunt dwingen om ‘zo’n bijna-baan’ aan te nemen.

Analyse

Met zijn waarschuwing tegen dwang lijkt D66’er Raemakers de spijker op z’n kop te slaan, want ‘bijverdienen’ in de bijstand kan al, tot ongeveer €200,- bovenop de uitkering. Dat levert meer op dan Buma’s 15 procent en is vrijwillig, op initiatief van de bijstandsgerechtigde zelf. Ook is het mogelijk als vrijwilliger aan de slag te gaan, tegen een vrijwilligersvergoeding van maximaal €170,- per maand, tot maximaal €1.700,- per jaar. Een vrijwilligersvergoeding heeft geen invloed op het belastbaar inkomen en dus ook niet op het recht op toeslagen en armoedevoorzieningen. Wat het CDA dus vooral lijkt toe toe te voegen is de plicht om een parttime baan te accepteren. Buma’s voorstel heeft daarmee alles weg van een aanscherping van de verplichte tegenprestatie. 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here