Het illegaal stopzetten van toeslagen door de Belastingdienst gebeurde met instemming van ambtenaren ‘op het hoogste niveau’. Dit toont onderzoek aan van dagblad Trouw en RTL Nieuws.

Hoge ambtenaren van de Belastingdienst zijn verantwoordelijk voor het ‘totaal ontsporen van een sinds 2014 slepende fraudejacht rond de kinderopvangtoeslag’, aldus Trouw. Mogelijk was ook toenmalige staatssecretaris financiën, de huidige minister van economische zaken Eric Wiebes (VVD) op de hoogte.

Door het onwettelijk handelen van de Belastingdienst raakten alleen al in de regio Eindhoven honderden ouders gedupeerd. Toeslagen werden onterecht stopgezet omdat bij enkele ouders onvolkomenheden waren geconstateerd. Deze rigide praktijk werd in 2016 gestopt maar de Belastingdienst procedeerde wel gewoon door tegen ouders die onterecht waren aangepakt.

Betrokkenen spreken van ‘misselijkmakende’ praktijken, waar juristen zelfs trots op waren doordat dit intern werd aangemoedigd. Eén van de juristen die carrière maakte bij de dienst Toeslagen had als motto: ‘Bij twijfel, altijd afwijzen’, zo schrijft Trouw.

Dit onthutsende beeld sluit naadloos aan bij het imago van de Belastingdienst als disfunctionerende overheidsinstantie, met de kwalijke reputatie dat zij burgers in de financiële ellende stort. Het toeslagenstelsel (zorg-, huur-, kindertoeslagen) ligt sowieso in toenemende mate onder vuur als veroorzaker van schulden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here