Bedenker Melkert-banen overleden

Niet oud-minister Ad Melkert maar zijn partijgenoot Jan Bugter geldt als de bedenker van de zogeheten Melkert-banen. Bugter is op 29 augustus overleden.

0
393

De bedenker van de Melkert-banen, PvdA’er Jan Bugter is op 29 augustus overleden, zo bericht NRC Handelsblad. Bugter (1951-2019) was sociale werkplaats-directeur, ambtenaar en wethouder in Deventer.

NRC omschrijft Jan Bugter als iemand die ‘al vóór Wim Kok vond dat mensen moeten werken, werken, werken.’ Hij staat daarmee voor het strenge arbeidsethos van tenminste een deel van de PvdA, dat met de weer oplevende discussie over het basisinkomen niet meer zo vanzelfsprekend is als onder Kok.

Volgens NRC was Bugter ook iemand die grossierde in attenties, ook als directeur van sociale werkplaats Sallcon in Deventer, waarvan hij elf jaar directeur was. Volgens een oud-collega kende hij bijna iedereen bij naam en zorgde voor een goede sfeer op de werkvloer. Ook als PvdA-wethouder genoot Bugter populariteit. Hij was zelf afkomstig uit een van de armere wijken van Deventer, de Rivierenwijk.

Ook binnen de PvdA liet hij zijn invloed gelden. Onder het motto ‘alles is beter dan aan de kant staan’ legde hij de basis voor ‘de banen van Bugter’. Die gesubsidieerde banen werden later bekend als de Melkert-banen. Bugter vond dat je als overheid met ondernemers moest samenwerken, geen vanzelfsprekende houding binnen de PvdA.

De Melkert-baan (ook kortweg melkertbaan) werd in 1994 ingevoerd, onder de officiële term Instroom-/Doorstoom-baan (ID- of I/D-baan). Melketiers kregen een werkervaringsplaats, met de bedoeling dat ze van daaruit naar een reguliere baan konden doorstromen. Daarvan kwam het echter lang niet altijd. Het tweede kabinet Balkenende schafte daarop de ID-banen weer af, net als de WIW-banen (Wet Inschakeling Werklozen). Ook die werden Melkert-banen genoemd.

PvdA Deventer memoreert op zijn website dat Joop den Uyl en de Amsterdamse wethouder Floor Wibaut zijn grote voorbeelden waren. Bugter had sowieso een link met Amsterdam, de stad waar hij enige jaren opbouwwerker was geweest, onder andere in de Dapperbuurt.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here