Amsterdamse schuldhulp krijgt er geld bij

De gemeente trekt tot en met 2020 bijna 2,5 miljoen euro extra uit voor verbetering van de schuldhulp. 38.000 Amsterdamse huishoudens hebben problematische schulden, 80.000 lopen risico.

0
1207

Met het extra geld wordt het aantal huisbezoeken aan Amsterdammers die hun zorgverzekering niet kunnen betalen verdubbeld, tot 4.000 per jaar. Door een wetswijziging mag het Centraal Administratie Kantoor (CAK) informatie over mensen met een betalingsachterstand van zes maanden met de gemeente delen. Het aantal wanbetalers is hierdoor flink gedaald. Voor 4.555 verzekerden heeft de gemeente een regeling kunnen treffen met de zorgverzekeraar. Ook hoopt de gemeente 1.000 Amsterdammers extra te bereiken met de Vroeg Eropaf-aanpak, om te voorkomen dat schulden te groot worden en huisuitzetting dreigt. Het aantal huisuitzettingen in de sociale huursector is mede daardoor gedaald van 450 in 2015 naar minder dan 200 in 2018.

De gemeente probeert met financiële inloopspreekuren schulden te voorkomen. Bij bijstanders lukt dat aardig, maar werkenden zijn lastig te bereiken. Op verzoek van de VVD wordt geprobeerd ook particuliere verhuurders (vrije sector) bij de Vroeg Eropaf-aanpakt te betrekken. Om werkenden te bereiken wordt getest met financiële avondspreekuren. Er komen meer budgetlessen omdat 20.000 jongeren kampen met schulden, mede door de zorgpremie vanaf je achttiende. Mensen die hulp zoeken worden niet meer weggestuurd omdat een formulier ontbreekt. Zo nodig gaan hulpverleners bij de mensen thuis langs.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in