Amsterdam wil eerlijker manier van schuld innen

Wethouder Marjolein Moorman wil dat Amsterdam zich aansluit bij de Schuldeiserscoalitie van bedrijven en instellingen die op een ethischer manier met schulden om willen gaan

0
1905

AMSTERDAM – Wethouder Marjolein Moorman wil dat de gemeente Amsterdam zich aansluit bij de Schuldeiserscoalitie. Daarin maken bedrijven en organisaties afspraken om op een betere en vooral eerlijkere manier om te gaan met mensen die door schulden worden geplaagd.

Wethouder Marjolein Moorman (PvdA) van Onderwijs, Armoedebestrijding en Inburgering maakte haar voornemen bekend tijdens de schuldenconferentie Het kan echt makkelijker van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Stichting van Schulden naar Kansen op donderdag 8 november. Moorman vertelde op de HvA openhartig hoe zij zelf heeft ervaren wat schulden met iemand doen. Ook haar ouders kregen ermee te maken en na hun overlijden de kinderen.

Overheid medeschuldig aan schulden

Amsterdam is een van de gemeenten met relatief het hoogste aantal mensen met problematische schulden: zo’n 38.000 huishoudens. Landelijk gaat om naar schatting 700.000 huishoudens. Dat zijn lang niet alleen minima; ook mensen met een modaal of hoger inkomen raken steeds vaker in de problemen. En hoewel de gemeente fors investeert in de aanpak van schulden, is het juist vaak de overheid die de problemen alleen maar verergert. In Amsterdam zijn de gemeente en de Belastingdienst, samen met de corporaties en de ziektekostenverzekeraar, vaak de belangrijkste schuldeisers.

Amsterdam liep al voorop met de Vroeg erop af-aanpak maar Moorman wil nog een stap verder. De Schuldeiserscoalitie bestaat uit een groep van schuldeisers die schuldenaren niet direct met aanmaningen en boetes bestoken maar proactief proberen te helpen. Bij de coalitie aangesloten bedrijven en instanties werken samen en wisselen kennis uit om een gezond betaalgedrag bij klanten mogelijk te maken. Daartoe heeft de coalitie een ethisch manifest opgesteld van 10 regels waaraan schuldeisers moeten voldoen.

Ook in belang van bedrijven

De gemiddelde schuld bedraagt €42.900, verdeeld over gemiddeld 14 schuldeisers. Een groot deel van deze schulden bestaat uit boetes, incasso- en deurwaarderskosten. Zorgverzekeraar CZ was een van de voorlopers met een proactieve aanpak. In plaats van direct aanmaningen te sturen, zoekt CZ eerst contact met verzekerden met een betalingsachterstand en biedt ze hulp aan. Volgens Manuel van der Hoek, manager bij CZ, is het ook in belang van bedrijven om op een constructievere manier met schuldenaren om te gaan: “Door onze aanpak hebben we veel minder minder oninbare schulden uitstaan.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in