Achterstallig onderhoud? De gemeente moet helpen!

0
914

Een kwart van de Amsterdamse huurhuizen is slecht onderhouden. Wat kan een huurder daaraan doen? Raadsleden gingen in debat in De Balie.

Met sommige huisbazen is het slecht kersen eten, zo bleek zondagavond 19 september in De Balie. Onder de titel Het Schimmelparadijs deden twee huurders verslag van hun ervaringen met achterstallig onderhoud van hun woning en het contact met hun huisbaas. Het was om gek van te worden: geen reactie op vele mailtjes, telkens een ander aan de lijn, onderhoudsmonteurs die niet goed waren geïnstrueerd, soms meteen een advocaat op je dak na de eerste klacht  en ga zo maar door. Een van de deelnemers had er maandenlang een parttime baan bij, zoveel tijd kostte het om iets voor elkaar te krijgen. Met als moraal: volhouden. En je niet laten intimideren door de huisbaas. Maar zo hoort het natuurlijk niet, vonden alle aanwezige raadsleden tijdens het debat: Sofyan Mbarki (PvdA), Ilana Rooderkerk (D66), Erik Flentge (SP), Nienke van Renssen (GroenLinks), Kevin Kreuger (JA21), Hala Naoum Néhmé (VVD). ‘De overheid moet ingrijpen.’

Maar hoe dan?

Een vergunningenstelsel voor verhuurders, dat is de oplossing, vonden enkele partijen. Met strenge eisen aan de dienstverlening van de verhuurder en snel actie ondernemen als een verhuurder in gebreke blijft. Kan snel door de gemeente worden ingevoerd. Maar tot een gezamenlijk standpunt kwam het niet, zo verdeeld waren de raadsleden. Het VVD-raadslid wil slecht geïsoleerde huurwoningen slopen en vervangen door mooie duurzame woningen, maar dat vond GroenLinks weer een slecht idee met het oog op de leefbaarheid van de wijk. ‘Er moet geld bij’, dat was de oplossing van GroenLinks. Andere partijen wezen ook naar Den Haag: ‘De woningmarkt moet weer volkshuisvesting worden met een minister als toezichthouder.’ Aan het eind van de avond was het duidelijk, de raad is flink verdeeld.

Oude woningen

Er is een groot tekort aan woningen in Amsterdam. Snel veel woningen bouwen is dan een deel van de oplossing. Maar ondertussen leven veel bewoners in oude en slecht onderhouden huizen, heeft een kwart last van schimmel en zijn er verder klachten over houtrot, ongedierte, lekkages en andere kuren. Daarbij komt dat ongeveer driekwart van de Amsterdamse huurwoningen ouder is dan dertig jaar: moeilijk te isoleren en met achterstallig onderhoud. Hoe moet dat met het duurzaam maken van deze woningen in de komende jaren? Genoeg vragen voor de verkiezingen voor de gemeenteraad van maart 2022.

Woningvoorraad

Amsterdam telt ongeveer 445.000 woningen op een bevolking van 870.000, dat is gemiddeld minder dan twee personen per woning. Van de hele voorraad is ongeveer 54 procent sociale huur. De woningcorporaties bezitten zo’n 40 procent van de Amsterdamse woningvoorraad, een kleine 185.000 woningen. Het aandeel corporatiewoningen is daarmee zo’n beetje terug op het niveau van begin jaren tachtig. Toen waren er in Amsterdam minder corporatiewoningen dan (veelal goedkope) particuliere huurwoningen. Ruim 30 procent van de woningvoorraad is een koopwoning.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in